Slut. Kaputt. Återkommer.

Jag får be att få återkommer imorgon. Jag är trött, slut, kaputt. Kom just hem från jobbet. Hade en intressant debatt om svenskan i Finland. Jag återkommer. Imorgon, efter bankmötet och en jobbgrej till. Har inte kommit hem rakt från jobbet en enda dag denna kväll och ser inte bättre ut nästa vecka heller.
Int konstigt man försover sig och är illamående hela dan. Men det är bara ett år, så jag står ut och trivs ju så bra!

Men snart är det vår :) Eller det kom ju 20 centimeter snö i Stockholm idag,så tar tillbaka det där.
Det är snart helg - det kan vi säga i alla fall!
10.02.2011 kl. 22:57

Räkna utgifter

Ikväll har vi räknat ut ungefär vad vi i genomsnitt spenderar varje månad. Tror det är första gången nånsin jag gjort en sån (har tyckt d räcker med att va sparsam i allmänhet :)) och inte spenderar vi speciellt mycket. Men svårt å räkna ut exakt förstås. Tyckte det var bra att vara förberedd inför bankmötet på fredag. Försökte också räkna med bilkostnader och ifall jag får nåt jobb med medellön till hösten.
Samtidigt ser jag på urfina lägenheter å inser att d ju mycke väl kan va en utopi att man ska ha råd att köpa nåt. Lägenheten jag snacka om tidigare verkar ha stannat på 2 milj. kr!! Hurja summa det!

Men hoppas det finns nåt därute för oss: seriös hyresvärd eller köpeslägenhet som int e lika hett eftertraktad. Månadsavgiften här är dock ofta ändå så dyra att det är ju inte mycke man sparar på att köpa. Bara om man lyckas sälja den för högre pris sen förstås när det är aktuellt. Men räntor och avgifter får man ju ändå inte tibax. Hmm..ja, e väl klokare efter fredan :) Snart får vi nog börja ändra adress till Vasastan för ett tag..å packa.
Hoppas ni inte tröttnar på mitt bostadssnack..men tryggt boende är liksom en urviktig grej, har jag börjat inse.
10.02.2011 kl. 00:34

Mark och jag - i kyrkan!

Titta vem jag har träffat idag:Ja, det är Mark Levengood, Sveriges mest kända finlandssvenska person! :)

Jag har suttit bland 600 andra i en fullsmockad kyrka (slapp in av nåd, bankade nästan på kyrkodörren:)) på Kungsholmen å lyssnat gratis på denna livsglada filur. Mycke mer underhållande å vettig att höra på än sin äkta hälft Jonas. Å så skönt å höra lite Mumin-finlandssvenska. Man fick "mingla" med honom efteråt så jag tog mod till mig och gick fram. Han hade berättat om en episod då han befann sig i samma rum som Meryl Streep (det var på premiären av Mamma Mia-filmen som ägde rum i Sthlm) och hade frågat om han fick ta ett kort av dem två. Han lade då armen om henne medan livvakten tog bort den två gånger. Hon sa då till vakten: "Let him hold me", Haha, så jag sa det åt Mark att jag vågar väl fråga jag också då. Och han lade armen om mig och sa: "Och du är nästan lika lång som henne också." Positiva Mark sa inte "lika KORT som henne". Inte varje dag man blir jämförd med Meryl Streep, haha!

Mark fråga varifrån jag e. Han hade varit i Nykabi flera gånger på Ungdomens kyrkodagar och ikväll var hans äkta hälft i Jeppis och showade.
Ja, Svenskfinland är fortfarande litet, men underbart! :) Såna här kvällar är jag hoppfull och lycklig över att vara här. Jag säger som Mark sa till mig, då han fråga hur jag trivs i denna charmiga stad och jag sa jättebra men svårt att hitta boende: "Det ordnar sig. Det gör det alltid."

Om Mark säger så i kyrkan, ja då ordnar det sig nog :)

 
08.02.2011 kl. 23:46

Lägenheter!!


http://www.hemnet.se/beskrivning/1336204?r=3


Kolla vilken lägenhet! Charmigt 40-talshus å så mycke rött (okej jag vet, möblerna följer ju inte med men :))!! Nackdel: ingen balkong, vilket jag tycker är jätteviktigt då man bor i höghus! Använder vår dagligen nästan för å vädra kläder å vädra sig själv på sommaren. Men gamla hus får oftas inte bygga till såna. Fanns ingen hiss heller..eller diskmaskin, eller förvaringsskåp. Kolla den öppna garderoben i sovrummet! :)  Men mysig.Startpris på 1 295 000 kr, och nu är det uppe i 1 560 000 kr. Imorgon ska budgivningen avslutas.Staffan tyckte inte den va märkvärdig. Tror tjejer gillar den äldre varma stilen mer, för vi va å kolla på en annan i lägenhet där väggen var svart å ALLA köksskåp var helsvarta! Den var rymligare å bodde antagligen minst en karl i den lägenheten..å den gilla ju staffan mer. Den var redan uppe i 1 800 000 kr. Helt sjukt!

http://www.hemnet.se/beskrivning/1333200?r=3


Vi var ju å kolla i övningssyfte..har ingen aning om vad banken ens sku låta oss låna. Och så är det kanske lite dumt före jag har nåt jobb, med tanke på läget. Det var nu ett stopp från oss mot stan, populärt ställe!
07.02.2011 kl. 20:41

Påsken

Ett stycke Stockholmspar kommer hem över påsken, långfredag-tisdag kväll! :) Varav tisdagen tänkte spenderas i Vasa. Fick billig båt och flyg, så vi flyger hem. Sen är vi hemma en dag och så styr vi kosan mot någon europeisk huvudstad för lite stadssemester helgen efter för vi tar båda ledigt 10 dar på påsken. Synd alla billiga flygbolag bara har dyra priser kvar till den helgen för annars hade vi tänkt oss Rom eller nåt sånt. Men kanske d blir Köpenhamn nu istället (som man också kan ta tåg till) vilket vi ändå har velat återse också! Ska se..

Kul att kolla runt och boka lite, så får man nåt annat att tänka på! Och jag tycker mycket om påsken - bara solen tittar fram! :)

 

07.02.2011 kl. 13:35

Månens sidobelysning..eller nåt!

Staffan står å kollar ut genom fönstret och säger att han är intresserad av hur månen sidobelyses (!?) Vilken tur att Tekniska museet just har öppnat världens första NASA-utställning och att den pågår ända fram till hösten, för hur många helger kommer han inte att hacka där!!??

http://www.tekniskamuseet.se

Jo nä, vanligare människor har man ju träffat! :)

Just fick vi också en inbjudan till en lägenhet på Kungsholmen då  vi ändå är i knutarna under vår "Nobelmiddag". Där blir det att umgås med ett par gamla klasskompisar! Man tackar!
05.02.2011 kl. 18:15

Nobelmiddag och socialt nätverk

Idag ska vi äta fint på Stadshuskällaren, tack vare Grouponerbjudandet! :)
I Stadshuskällaren hålls Nobelmiddagarna så det måste ju bli fint!

Har också fått ett par samtal angående lägenhetsannonsen på Blocket och via de mejl jag spritt ut, bl.a. en finlandssvensk i Bromma. Men vi borde verkligen bo söder om stan och norra stan blir nog lite besvärligt med bil på morgnarna..å nån hade ev. nåt  nära Globen men hon sa d va mycke som sku klaffa först så hon sku höra av sig. Hade fått ett av mina mejl. Men d lät annars intressant.
Idag har vi annons i vbl, öt och sydin. Men vi tar d lugnt å tar inget skit då vi ändå har en reservplan i flera månader som också är intressant :) Så får vi se då vad som händer. Då när vi int har nån reservplan längre får vi börja ta "vad som helst"...eller köpa!

Nåja, nu orkar ni inte höra nå mer om bostäder tror jag.. :) Såg The social network-filmen igår, om Facebookgrundaren! Mycke intressant film -. jag fick tusen frågor i huvudet å ganska mycke irritation! Filmen är flerfaldigt Oscarsnominerad, så se den! Intressant med "nördar" :)

Vad gör ni i helgen då? Berätta!
Nu blir det strax en promenad. Ha en bra helg, alla!
05.02.2011 kl. 15:16

Flyttar 1 mars!

Vad hade man för att man försökte tänka positivt då? Ingenting! Hyresvärden sa nu att hennes man flyttar in i mars så det är det som gäller nu i alla fall! Måsta hon få oss att hoppas före hon hade pratat med honom?!Tydligen. Har så leidon av hennes nycker så lika bra å fara. Å all post som kommer till oss som ska till honom. Verka va lite skumma grejer där. Typiskt att d e vi skötsamma som får gå. Vill faktiskt börja packa då man vetat om detta så länge. Men synd att vi ännu inte har nåt annat än reservplanen. I värsta fall får vi på det stället fortsätta leta hela våren och Staffan får 30 min längre väg nästan. Men sku ju tycka nåt hinner dyka upp då som är nåt. Och våren ger väl alltid mer energi, va!? :) Synd då man annars trivs så bra här i stan å d finns en massa jobb men inga bostäder. Hörde just att paret som blev utkickade efter några månaders boende redan hade köpt, i Bromma. Första visningen de var på! Folk får nog av detta otrygga boende.

Men nu ska en annons i Vbl å andra ställen. Slutspurt nu före d blir mars!

Skavlan-inspelningen var annars skoj! Fick komma backstage och se mig omkring i Svt-huset för min gamla lågstadiekompis pojkvän (gick med dom dit) jobbar där med it, så kul å se! Lite som Yle-huset faktiskt men aningen större kan jag tro!
Å Fredrik Skavlan var gullig :) Vi satt rakt bakom bandet, jag hade lampor framför ansiktet men torde synas imorgon åtminstone då bandet spelar så kolla kl. 21/22 beroende på i vilket land ni är!

Å mamma har skickat paket - igen! Bäst jag öppnar! Tack mamma!
03.02.2011 kl. 23:36

Kommunicera mera!

Kommunikation är bra. Komunikation är A och O. Att sitta och diskutera i flera timmar är fortfarande det mest givande jag vet. Det hjälper och underlättar. Sen ska man heller aldrig ta någon för givet. Och så ska man försöka tänka positivt. Också jag.

TACK älskling! :)

03.02.2011 kl. 10:37

Randigt

Här är mina randiga, FÄRGGRANNA strumpbyxor som legat i skåpet i några år. Kanske det borde ha stannat där? :) De var i alla väl mycket kommenterade på jobbet å jag försöker pigga upp mig själv! Hade grön skjorta till å svart kjol så blev starka färger!(sku fota då de var på men d glömde jag ju)

Har myst med te å sambon idag å pratat på skype med en god vän.  visst kan man göra d också någorlunda snabbt (?) istället för att skriva mejl som man gör dagarna i ända?

Väntar ännu på besked om vi får bo kvar till juni. Sku faktiskt va skönt att packa å flytta då och då min höst kanske har klarnat också. Så väntar med annons i Vbl tillsvidare, men det lär kunna va en hit! Så mejlade jag ut till 1200 e-post adresser via jobbet förra veckan å bl.a. en utflyttad österbottning (som kände till staffans chef) sku sprida ordet på jobbet å visste nu om tre annonser på jobbets intranät som hon sku skicka mej. Tacka vet man österbottningar och finlandssvenskar som ställer upp för varann! :)

Å så måste jag tipsa om denna kloka kvinnas blogg:

http://amandas.papper.fi/blog/post/145735/
02.02.2011 kl. 22:55

Sånt som värmer

Livet har ju sina små ljusglimtar, så jag tänkte dela med mig av några:- Jag fick luncha med bror den lille idag OCH ta honom till flygbussen. Sånt värmer. Hans tre veckor i Svealand är slut, men han var mest hos bror den store i Nyköping. Hjälpte till å måla rum, skotta snö och så. Bror den lille är duktig :) Då jag var 6 år och han var ännu i mammas mage sa jag, bestämd å envis som jag alltid varit, att "om det blir en pojke flyttar jag hemifrån!" Ni ska komma ihåg att jag hade två storebrorsor från förr, så jag tyckte att det fick räcka. Men det blev förstås en till brorsa. Och jag stannade kvar. Jag var inte fullt så envis då ännu, å tur är väl det, för bror den lille har blivit en stor och duktig karl! För mig blir han ändå aldrig så stor att han int sku behöva sin storasyster. Åtminstone har han ju någon att bos hos då han kommer till Stockholm...
- Jag fick ett kort av fammo igår, ett grattis-till-magisterexamen-kort med en peng i! Sånt värmer. Hon skrev långt och trevligt, och avslutade med: " Jag saknar Jonas" (alltså bror den lille). Kortet var till mig men hon saknar Jonas, haha. Men det värmde. Bror den lille bor hemma än och brukar hjälpa fammo och faffa mycket, så det var fint skrivet. Dessutom skrev hon upplyftande ord till mig, som att "det borde finnas mer kvinnor som dig i riksdagen och i olika organisationer". Och det värmer ju :)
- Nåt som värmer helt fysiskt är den här varma och underbara filten som jag fick av svärföräldrarna till julklapp. När den inte ligger ovanför sängöverkastet som här är den ovanpå mitt täcke då jag sover. Och jag fryser aldrig! Tack för den!
- Jag är ensam hem ikväll. Det behövs och det är skönt. En kväll eller två. Sen brukar det räcka. Jag ska läsa tidningar (från i söndags men ändå), lyssna på Rihanna, se på TV och kanske ta ett bad. Och så borde jag ringa fammo. Jag ska tänka att jag har gjort vad jag har kunnat idag och att också jag förtjänar att ta det lugnt ibland. Det andra ordnar sig. Det måste det ju.
01.02.2011 kl. 20:38

Design!

För att ni inte ska tro jag är alltför manodepressiv ska jag visa några fina bilder istället (as promised, D.):


Min egen röda designstol som jag fick ta med mig hem från jobbet en höstdag!


Kommer att bli så fin till denna röda Ikea-byrå som jag hoppas få ha bredvid stolen nån dag (byrån är nu i sambons skrivbordshörna i sovrummet)Och sist kommer en svart stol som borde va finsk design men som faktiskt kan va dansk design (som du trodde, D.!). En av de stolar vi ersatt med nya finskdesignade stolar på jobbet:Den fick jag också ta med mig hem i höstas. Fungerar nu som klädförvaringsstol.

Sen måste jag avsluta med att det förstås finns det som har det värre än vi på bostadsfronten. Hörde just om en gammal klasskompis som efter typ två månader blivit vräkta p.g.a. att de som de hyr av inte hade tillstånd att hyra ut så de blev också uppsagda. Men de har ju ändå sitt på det torra med nybyggt hus men vem bryr sig i en andrahandshyrestagare. Surt för dem! Mötte killen på båten efter jul och då kom han med det sista flyttlasset. Och nu är de redan utan. Hjälp de svenska politikerna att ändra det sjuka bostadssystemet, snälla!
01.02.2011 kl. 00:00

Psykhem nästa, tack!

JAG HATAR DEN HÄR LÄGENHETEN!!
Hela tiden börjar jag bara tänka på hon vi hyr av, när hon ska hör av sig, hennes mans post kommer hit hela tiden, hatar att det inte kan kännas som vårt hem samtidigt som det är just vad det är. Och int hittar vi nåt nytt heller!!! Avskyr att folk utnyttjar bostadsbristen i den här stan och mejlar en massa bedrägerimejl. Hatar att inte ha nå andra möbler än våra äckliga grejer från studietiden och sånt vi fått. Och då är jag ingen materialist.
Om int det här ordnar sig snart skriver jag in mig själv på ett psykhem, för jag orkar int nå mer. Det här sku bli ett roligt år och allt bara förstörs! Trött, frustrerad, irriterad, gnällig och omöjlig har jag blivit att leva med..
Nu är det lördag kväll å jag sitter å funderar vilka kontakter jag ska utnyttja, vilka på ÅA som kunde ha kontakter, var man kunde sätta upp annonser. Och sambon är ut med en kompis. Dessutom missade jag ett band jag sku ha vila se för att jag redan två gånger i dag måsta in till stan och orka int nå mer. Men det var trevligt att träffa min österbottniske bekanta och visa huset jag jobbar i. För det var en som verkligen uppskattade kulturen i det :)

Kom ihåg: psykhem snart..
29.01.2011 kl. 21:53

Delikatess!

Vi har besökt Hötorgshallen idag. Hur har jag missat denna delikatesshall vid Hötorget?! Hittade Tupla och andra finska delikatesser. Köpte dock bara varmrökt lax tills imorgon, mmm :)

Imorgon blir det kaffe med österbottningar x2: sambons kusin och en bekant från Vasa. Ska fika och visa några pärlor i mitt jobbkvarter + jobbet.
Det är kul med Stockholm det att d många från andra sidan viken som tar sig hit, för en dag eller två :)

Trevlig helg!
28.01.2011 kl. 23:32

Post, pasta och poste

Idag inleddes institutets finska filmturné med Post till pastor Jakob! Har sett den förr men den är så fin, tankeväckande. Och Närpesbon Dani Strömbäck vann ju faktiskt en Jussi för bästa musik å perfekt till filmen var den!

Och så har vi storhandlat. Den som tycker det är billigt att handla mat i Sverige kan ju fundera om: 85 euro på två personer blev det idag! Och vi köper typ ALLTID det billigaste av allt, och inga karabiffar och fisk var med.
Enda som är billigare är ost och mjölk. Fast vi är ju Sthlm nu, kan ju ha nåt med saken å göra.

Idag skickade jag ut ett mejl om att vi söker bostad till ca 1200 personer som finns i jobbets e-mailregister. Vissa svara genast med olika tips på sidor, men att dom inte själv har nåt. Chefen tyckte det var en bra skriven annons/mejl, så ska hoppas det kan ge nåt.
Ja, Fagervall-grejen som jag sku fortsätta på: då han övade i vårt kök var jag ju tvungen att säga något som jag gick å funderat på en bra stund (förstås) och så blev det till:

- Jag har sett dig uppträda i Vasa, med Jeppo ungdomsorkester" (ville ju göra lite reklam för dem).

Han svarade:
- Ja, det var några år sedan.

Jag sa:
- Ja, det var med några andra Idoler.

- Va?

- Det var med några andra Idoler tror jag.

- Ja, med Daniel Lindström.

ÅÅh, klant jag! FÖRE DETTA Idol-deltagare är dom ju. Och dom var bara två.
Vem vill nu vara stämplad Idol-deltagare flera år efter (men det är dom ju tyvärr). Och att kalla dem Idoler. Usch, kände mig som världens största fjortis, men det bjuder jag på! :) Dessutom följde jag inte med hans tid på Idol eller tycker han är så märkvärdig men jag var ju mest stolt över över att han hade varit i Vasa med Jeppo ungdomsorkester och att vi hade en kändis i jobbköket e lite skojigt bara. Det är allt, jag lovar!
27.01.2011 kl. 23:48

Lilla My är en 28-åring som emigrerat till Stockholm. Hon är också pol.mag., flickvän, sambo, vän, dotter, faster, fadder och kollega. Bor i en stor trea, är lyckligt lottad - bara hon hinner tänka efter - men avskyr plastgolv och dålig service. Väntar ännu på att hitta sitt "riktiga" hem och sin plats på jorden. Jobb och tunnelbanor upptar en stor del av hennes liv just nu, liksom Blocket och loppisar. Välkommen till Lilla Mys värld!

Senaste kommentarer

27.02, 20:26Hej, jag lever! av http://bambinapiccola.papper.fi
29.01, 16:39Röster och svanar av Bambi
21.01, 22:12Mera energi, tack! av http://bambinapiccola.papper.fi
15.01, 13:39Rösta! av Bambi