På fredagar...

...får jag unna mig en sak efter jobbet. Det är min nya princip. Blommor, en bok, underkläder, nåt till hemmet el. dylikt. Idag blev det en lila fothandduk från H&M Home som jag spanat på. Igår var jag i och för sig också på Blocketuppdrag å hämtade hem en Bruka design chipsskål i brunt å vitt. Egentligen skulle jag ha en brun popcornskål men hon jag köpt av, vars mamma var född i Åbo förresten, tipsade om hur jag kan hitta den och liknande grejer (som en rödvit godisskål) billigt. :) Trevlig helg!
03.09.2011 kl. 01:34

Fem utmärkta saker med Sverige/Stockholm:

1) Många loppisar
2) Blocket
3) Folk man handlar begagnat av är så trevliga
4) Det går bra att pruta
5) Torsdagsfika på jobbet med färska godsaker från konditori Vetekatten och en stor fruktkort

Inte illa :)
01.09.2011 kl. 23:04

Honey, I'm back!

Lilla My är tillbaka!!!

Efter tre månaders bloggpaus har jag äran att välkomna just DIG tillbaka till min blogg! Jag lovar inte att jag kommer å vara megaaktiv här för min fritid är begränsad men jag ska höra av mig här nu och då, tänkte jag. :)

Under sommaren har jag gått och blivit vuxen, dvs. fått ett fast jobb (6 mån. prövotid dock), köpt bil (sambon köpte den egentligen men vi delar på vissa kostnader:)), fått parkeringsböterx2 på en vecka (sambon alltså), köpt diskmaskin och lite nya svartbruna möbler. Ja, Lilla My har blivit Stora My - och det känns! Har man dessutom förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm är man megajättemyckevuxen! Så lät det på en av mina nya kollegor i alla fall. "Förstahandskontrakt OCH bil??!" Jajamensan, den senare nämnda är dock mer av ondo men nödvändig.
Jag jobbar med studenter, kurser, scheman, internationella studenter, miljörätt, miljöpris, seminarier - you name it! Två veckor har gått, jag brände propparna på han som lärde upp mig och det har varit långa dagar, ibland utan lunch, MEN det är en vibrerande ungdomlig miljö med schyssta människor och det lär inte bli brist på jobb och utmaningar. Det blir en bra första riktig jobberfarenhet!
Ikväll har jag hjälpt till och serverat på ett welcome party för utbytesstudenter och masterstudenter från andra länder och då lärde jag känna en del kollegor också, det var liksom tanken (+ att jag får lön för det :)). Det är så många som jobbar med typ samma uppgifter som mig här, men med andra kurser och detta är en väldigt stor arbetsplats!

Nu kallar soffan (för en gångs skull) men stay tuned så hörs vi snart igen!

Jee, vad kul å vara tillbaka! Hur har du det då? Berätta!

Kram!
31.08.2011 kl. 22:30

Tack och hej..

...så länge.

Jag kommer att inaktivera min blogg ett tag så länge jag söker jobb. Jag tycker det är dumt å behöva tänka att man kanske bör göra det men har hört här i Sverige att d e väldigt vanligt att man kollas upp och minsta lilla grej som att man har en dålig dag å verka negativ kan ju påverka så det får va nu en stund. Har ändå inte tid å skriva å inte riktigt någon motivation för tillfället. Vi får mejla och facebooka istället.

Vi har ju flyttat nu för 3:e gången på tio månader å lägenheten är igen ett slagfält! Men nästa vecka är det långledigt med 5 dar (kristi himmelsfärd, klämdag och nationaldag här + att dan före en helgdag alltid är halvdag här och många på jobbet är ledig även då så kan hända jag är borta onsdag-måndag nästa vecka :)
Har också en jobbintervju imorgon å mycke ansökningar å skriva så vi lär ha att göra.
Denna flytt var den tyngsta hittills å vi glömde faktiskt matbordet kvar och fick inte med oss allt. Men ska ändå ha ett nytt matbord så kanske låter ett loppis komma å hämta det. I juni borde vi också hitta en bil å jag ska söka så mycke jobb jag hinner. I juli hoppas jag på Finland och semester i tre veckor! Har en ny tapetserad lägenhet här nu också å skönt å inte behöva flytta före vi själva vill.

Om en månad slutar jag också oå jobebt men får ju komma på våra/deras evenemang i höst igen, som besökare :) Kommer ändå å sakna alla. Det var ju för det jobbet vi flyttade hit ju, så det känns lite vemodigt. Men hoppas på å hitta nytt och ett med vanlig lön :)

Ha det så fint så hörs..så fort jag fått jobb!? :) Får se när det blir.

Tack och hej!
25.05.2011 kl. 20:42

Tapeter, hockey och barnvaktande!

Helgen har spenderats med val av tapeter (valde två av tre som redan fanns; ja, vi är tråkiga men de var snygga:)) för vi får en totalt ny tapetserad och målad lägenhet om en vecka ! Bara målaren hinner bli klar. Löns alltså å säga till. Klantigt bolag som inte hade slutbesiktning, för nu tyckte de att det nog behöver göras om. Trevligt!

Och så har vi sagt hejdå till våra franska gäster, sett KTH:s studentkarneval med roliga bilar å uppfinningar längs Sveavägen. Och idag blev det en fika med en gammal vän från studietiden i Åbo.

Å ikväll är FInland och Sverige i hockeyfinal, vilken drömfinal!! å jag ser en period å sitter sen i tåg till Nyköping resten av matchen. Trist. Men orkar int ändra biljetten nu å sitta ensam i en tom lägenhet å se hela. Ska nämligen sköta brorsönerna från tidig morgon imoron. Men håller tummarna å hoppas på att Lejonens nerver för en gångs skull sku hålla mot Tre Kronor också!!! :) Tur jag int e på jobb imorgon, sku i så fall bli pinsamt å möta de svenska kollegorna :)

Ps. lite kul med en stjärnspelare som heter Mikael Granlund och som är helfinsk. Från Uleåborg. Hann ju känna mig lite EXTRA stolt som finlandssvensk :)
15.05.2011 kl. 20:21

Grattis fammo!

Och så vill jag gratta fammo på hennes 80-års dag  idag! Nej, hon läser inte bloggen men ändå still going strong! :)
09.05.2011 kl. 23:57

Franskt besök

Bon soir!

Vi har gäster från France, från Jura-bergen! en kär vän från Nykabi och hennes franske sambo är här. De underhåller sig själva, eftersom vännen bott här en sommar och ville visa sin pojkvän runt. Och i helgen var det bara vi och vännen och den spenderade vi på gatuloppis i Vasastan bl.a. köpte flera små kassar med grejer: kavaj, spegel, äggkoppar en skål jag velat ha och t.o.m. en ny knopp till min näspiercing i en tatueringsbutik som jag inte har hittat nån annanstans! Då man inte har nå förväntningar hittar man alltid!

Gick runt i ett varmt Stockholm också, var på en speciell teater med skådissystrarna Stina och Ylva Ekblad på Dramaten och bara tog det lugnt.
Vår flytt har blivit uppflyttad p.g.a. brist på bärhjälp men den 22,5 bär det av.  har mycket jobbevenemang denna vecka, de sista faktiskt, och gäster här, så lika bra. Och på lördag har vi vår 3-årsdag jag och Staffan så vill ju fira lite och inte stressa med flyttlådor då. :)
Var och inspekterade lägenheten på nytt igår och blev smått chockad! Rör i köket som sprutade ut vatten  då vi satte på kranen (tror det kommit då de tog bort diskmaskinen) och läckande rör i badrummet. Fick börja med att torka. Har vi otur med lägenheter eller va? Sen var alla väggar fulla med hål i tapeten. De förra hyresgästerna hade inte täppt dem fast de sa de skulle göra det. Men nu har de lovat åtgärda det och vi fick ta upp lite annat med hyresbolaget också. De hade inte haft nån slutbesiktning för "det har vi inte tid med". De inspekterade bara FÖRE hyresgästerna flyttade ut. Svensk lägenhetslogik, dvs. ologik som vanligt. De låter hyresgästerna ändra om en massa på väggarna och vill sen inte måla om/städa upp inför nya gäster heller. Suck. Men verkar kunna gå att lösa lite grann. Synd å vara "jobbig" före man ens e där. Men rätt ska vara rätt och vaktmästaren verkade riktigt tillmötesgående. Var nog nån miss i arbetet där.


Jättevarmt här nu också, över 20 grader!

Sorry, D. men spegeln är redan på nya stället så inga bilder än!
09.05.2011 kl. 23:56

Kollegor, vin och tacksamhet

Har haft kollegorna över på lite vin och ostbricka, trevligt! Så sällan man kan sitta och prata privata grejer så där. Vår sista gäst gick hem 22.30 så jag tror det var lyckat! :)

Det va ju VI som sku bjuda för att vi fått bo här och så får VI vin och present! En fin lyckta att ha på balkongen.

Ah, vilket gäng! Varför slutar mitt år på Finlandsinstitutet redan om 1,5 månad? :(

Jag har trivts så bra, känt mig som en i gänget och haft så roligt! Men jag kommer ju att hänga där i fortsättningen också, då som besökare på evenemangen!  Att jag fick chansen av de 30 duktiga sökandena för nästan exakt ett år sen gjorde också att vi fick ett helt nytt liv i Stockholm och Staffan en fast tjänst på en skola där han trivs som fisken i vattnet. "Bara" det är nåt att tacka för!

Och imorgon kommer en fin vän från Frankrike på besök. Ännu mer att vara tacksam för!

06.05.2011 kl. 00:13

Jobbintervju

Japp, en jobbintervju avklarad! Snackade i en timme. Kom få klassiska frågor om egenskaper osv. så jag fick börja sätta in några vid lämpligt tillfälle :)
Tänk att 170 personer hade sökt tjänsten!! Å lilla jag var en av få utvalda!
Nästa vecka väljer de ett par-tre till rond 2. Får se hur det går.Gjorde mitt bästa i alla fall.

Nu är jag så trött och har just tagit en lingonkaka i ugnen så jag säger tack och gonatt! Blir ostbricka och vin för kollegorna imorgon! För snart flyttar vi ju! Lite problem med flytthjälpen nu, behöver en till karl så ska se om vi skjuter på det ytterligare en vecka (vilket tidsmässigt sku va bättre då vi har besök å mycke jobb, 3-årsdag och sånt:)) men då faller två tjejer bort istället. Ska försöka få en till karl nu till en av helgerna. Har tunga grejer å lyfta.
05.05.2011 kl. 00:54

Just another manic Monday..

...med huvudet fullt av veckans "to do"-grejer, trött å lite sur och "hasto" för att man gått å sov för sent på söndag, mycke på jobbet och en skriven arbetsansökan.

En måndag som alla andra alltså. Tur att det är tisdag imorgon. Då ska det förberedas för onsdagens intervju. Vad ska jag tänka på? Hjälp mig! Kommer bara på det uppenbara. En timme är reserverad för intervjun så kan ju bli en del snack.
03.05.2011 kl. 00:58

Valborg i Uppsala!

Uppsala på vappen var fint (eller Valborg som det ju heter här, utan finskinspirerad förkortning)! Där kunde man ju också bo, 40 min från Sthlm. Staden och universitet har grymt gamla anor. Vi fick vara med och bevittna olika studentvappenevenemang, besöka domkyrkan och vandra runt. Lite lite tid på filt ut i gräset blev det också. Väldigt kuperad stad, många grönområden! Men kallt och blåsigt blev det sen och vi tog tåget hem. Överfulla med folk gångarna (vi fick stå på ditvägen) var det. Konstigt system med sittplatser som tågen har här!
Nu festade ju vi inte men man såg att Åbo nog kommer ganska i lä jämfört med Uppsala :)Forsränning. Coola styroxbåtar!


Brr, vad kallt det måste ha varit! Nästan alla föll i vattnet i nåt skede.


Uppsala domkyrka
Picknick i stan


Jag i telefon framför Botaniska trädgården


Gick förbi "Champagegaloppet". Tror tjejen frös en aning. Ingen aninog om vad poliserna ville henne.


Folk inför måsspåtagningen


Mösspåtagning (så heter d tydligen här) på bibiliotekets trappa. Inget tal, bara mössan på och  "Sjung om studentens lyckliga dar.."


Utanför det anrika universitetet. Manskören höll konsert som hördes genom högtalare i parken utanför. Där satt vi i solen å lyssnade.
Slottet med konstmuseet och landshövdingens residens.Fyrisån'En picknickande sambo. Nu var det redan ganska kyligt så picknicken blev kort och matfattig (var på pizzabuffé en stund före :)


Och sist och minst råkade vi stöta på Pelle Svanslös hus :)


I Stockholm hade de förresten brasor på vappen, som vi ju i Österbotten har på påsk. Men på finskt håll lär det vara på midsommar man har sånt. Märkligt att det är så olika. På vappen och midsommarn är det ju så ljust!

Glad 1:a maj!!
02.05.2011 kl. 00:15

Sjuk

Ja, påsken och en sjuk lillebror förde med sig en sjuk Lilla My.
Var hemma från jobbet igår och fick skjuta på min jobbintervju. Myyycket sällan jag får feber men nu har det växlat mellan stegring och lite feber sen tisdag kväll och halsmandlarna är verkligen stooora! Usch, obehagligt. Är säkert något virus.

Idag jobbade jag halva dan men nu verkar stegringen vara borta.
Skriver några arbetsansökningar ikväll (finns allt för mycke lediga tjänster i den här stan, blir mycket å söka! :)) och imorgon ska jag boka tågbiljetter till Uppsala. D får bära eller brista med flunssan men vi ska kolla i den studiestaden på vappen på lördag.
Och imorgon ska vi gå å mäta lite till nya lägenheten och beställa en mörkbrun/svart divansoffa hade vi tänkt!
29.04.2011 kl. 00:39

Påsken som gick

Påsken i Sannfinland har varit riktigt trevlig och VARM! Har varit ute mycket och stojat med småttingarna, inspekterat vår skog och röjt lite där (6-åringen fik visa hur man gör och håll låda i 2 timmar om hur jag ska skära kvistarna och inte skära, huhu vilken liten arbetsmyra!), räfsat, sett på film och sovit. Två av bröderna blev sjuka i feber och nu är också min hals uppsvälld. Inte bra med tanke på arbetsintervjun på onsdag, men håller tummarna för att d går om snabbt.

Imorgon blir det en dag i Vasa med lunch och fikaträff, ett besök till Skatteverket och förhoppningsvis mera sol. Sen flyger vi hem till kära Svealand igen!
Jag älskar påsken! Inga krav och förväntningar och lång känns den också. Vi ses i sommar!

Ha en bra vecka alla!
25.04.2011 kl. 21:09

Påsk och annat gott

Det lider mot påsk - min favorithögtid!
Det är ljust, vår och inga krav. Och så pyntar mamma i gult och andra färger, ställer fram choklad- och vanliga ägg och jag äter memma i några dar.I Jepo. Jee, tar båten hem imorgon för att träffa två stycken föräldrar, tre bröder, två brorsöner, en kattunge, en hund (tror jag), två stycken farföräldrar och några vänner. Nåt annat står inte på schemat. Skönt!

Ska äta lite tårta för pappa som fyllde i måndas, för vår nya lägenhet och för en jobbintervju som jag har på onsdag. Nu borde jag söka reda på lite arbetsintyg och göra ihop en liten portfolio med informatörsgrejer som jag gjort, kolumner och reportage som jag skrivit.
Och så behöver jag tips på bra matbord och soffor. Vi vet EXAKT vad vi vill ha och till vilket pris. Och det är just det som är problemet. För detta finns inte.
21.04.2011 kl. 00:28

Sanna mina ord i Sannfinland!

Hej på er där borta i SannFinland! :)

Sorry, det är ju inget roligt men tror inte grisen (eller en groda liknar han ju snarare) Soini lär kunna förändra så mycket. Att sitta i regeringen med de andra stora är lite annat än att sitta som litet parti i riksdagen och säga nej till allt.

Känns dock lite märkligt att förespråka ett mer och mer slutet Finland i en mer och mer globaliserad värld. Lycka till med det hälsar jag härifrån Svealand! Hoppas man är välkommen här också i fortsättningen om d behövs!

18.04.2011 kl. 14:04

Lilla My är en 28-åring som emigrerat till Stockholm. Hon är också pol.mag., flickvän, sambo, vän, dotter, faster, fadder och kollega. Bor i en stor trea, är lyckligt lottad - bara hon hinner tänka efter - men avskyr plastgolv och dålig service. Väntar ännu på att hitta sitt "riktiga" hem och sin plats på jorden. Jobb och tunnelbanor upptar en stor del av hennes liv just nu, liksom Blocket och loppisar. Välkommen till Lilla Mys värld!

Senaste kommentarer

27.02, 20:26Hej, jag lever! av http://bambinapiccola.papper.fi
29.01, 16:39Röster och svanar av Bambi
21.01, 22:12Mera energi, tack! av http://bambinapiccola.papper.fi
15.01, 13:39Rösta! av Bambi